Wvandemosselaar » Specials » Salades
Werner samen met InfoNu

Smakelijke Salades - de meest uiteenlopende soorten salades

Smakelijke Salades - de meest uiteenlopende soorten salades Bij de groenteboer en de supermarkt zijn tegenwoordig veel bijzondere ingrediënten voor salades verkrijgbaar. In deze special maakt u kennis met verschillende soorten salades. Er zijn verschillende artikelen toegevoegd met daarin recepten voor zowel salades als voorgerecht, maaltijdsalades, maar ook salades die u kunt gebruiken als bijgerecht.

Sla

Koop alleen sla die er helder en fris uitzieten geen vergeelde, verslapte of verdroogde bladen heeft. Neem ook geen sla met dikke, taaie bladen of stelen. Stevige slasoorten zoals ijsbersla moeten stevig en droog aanvoelen. Het is heel belangrijk dat de sla vers is, omdat direct na het plukken de hoeveelheid vitaminen begint terug te lopen.

Bewaren

Sla bederft snel omdat het watergehalte zo hoog is. Koop sla daarom altijd kort van tevoren. Hoe zachter het blad, des te sneller de sla gebruikt dient te worden. als u een stevige, verse krop ijsbergsla of snijsla op de juiste manier bewaart, kunt u die wel zeven dagen goed houden, maar veel zachtere kropsla gaat al na een dag of drie bederven. Was de sla goed en droog de bladen groendig voordat u ze bewaart. Gebruik een slacentrifuge of dep de bladen voorzichtig droog met een schone theedoek zonder ze te beschadigen. Doe de bladen in een plastic zak, maar stop er niet teveel in. Druk de lucht uit de zak, sluit hem af en leg de zak in de groentela van de koelkast. U kunt een hele, ongewassen krop sla in een vochtige theedoek wikkelen en die in de groentela bewaren.

Voorbereiding

Trek de bladen van de steel af, was ze in kleinere stukken. (Het is niet zo goed om sla te snijden.) Verwijder desgewenst de kern uit de grotere bladen. Droog de slabladen grondig: als u dat niet doet, wordt de sla eerder slap en wordt de dressing te waterig.

Olie, azijn en dressings

Een goede dressing versterkt de smaak van de sla zonder die te overheersen. Maak de dressing altijd vlak voordat u de sla opdient zodat de olie en de azijn niet gaan schiften. Als dat wel gebeurt, roer dan nog even goed door. Doe de dressing vlak voor het serveren over de sla omdat de blaadjes anders slap worden. Gebruik nooit te veel, maar net genoeg om alle blaadjes te bevochtigen.
Slasoorten en dressings

Slasoorten en dressings

Sla is er in verschillende soorten en maten, in de winkels zie je ook altijd zoveel verschillende soorten liggen. Maar welke sla heeft welke eigenschappen, en welke benaming hoort bij de sla? En dan n…
Beroemde salades

Beroemde salades

Salades die op de kaart van veel restaurants staan, maar waaraan u zich thuis misschien nog nooit hebt gewaagd: de perfecte caesarsalade, de Griekse salade, zeevruchtensalade. Verder zijn recepten opg…

Maaltijdsalades, diverse recepten

Salades die als volledige maaltijd gegeten kunnen worden. Door de combinatie van proteïnen (in de vorm van vlees, vis of kaas), bladgroenten, andere knapperige groenten en pasta of rijst zijn deze sal…

Salades als bijgerecht

Salades die als bijgerecht bij het diner gegeten kunnen worden, maar ook als tussendoortje zeer geschikt zijn. Salades als bijgerecht geven niet alleen meer kleur en smaak aan uw maaltijd, maar ook zo…
Gepubliceerd door Wvandemosselaar op 11-07-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: J4p4n, Openclipart
Schrijf mee!